اگر شما در حال طراحی هستید ، احتمالا با اتوکد[1] و یا رویت[2] آشنا هستید، یا حداقل نام این ابزارها را شنیدهاید. اتوکد و رویت هم اکنون، دو برنامه پیشرو در صنعت معماری دنیا هستند. اتوکد ابزاری جهانی برای طراحی فضای داخلی و خارجی ساختمانها است؛ در حالی که رویت راه حل هوشمندانه ایجاد نقشه برای مدلسازی اطلاعات ساخت[3] در پروژهها است.
در حالی که بسیاری از مهندسان کشورهای دنیا در عرصه ساخت به نرم افزار رویت گرایش پیده کردهاند، اما متاسفانه بسیاری از مهندسین در ایران، کماکان از نرم افزار اتوکد برای طراحی و نقشه کشی استفاده میکنند. این در حالی است که رویت علاوه بر رفع نیازهایی که توسط اتوکد تامین میشود (مانند تولید نقشههای دوبعدی)، مزایای بیشتری را برای مهندسین و پروژه فراهم میکند. در ادامه به اختصار به مقایسه اتوکد با رویت پرداخته خواهد شد.
یکی از مهمترین مزایای رویت یکپارچگی مدل در آن است، به نحوی که با اعمال کوچکترین تغییری در در هریک از مقاطع و یا پلانها، تغییرات به صورت خودکار در سرتاسر مدل و تمام نقشهها ایجاد خواهد شد، و اطلاعات پروژه به صورت یک مدل جامع در یک فایل قرار میگیرد. در حالی که در اتوکد اطلاعات پروژه در چندین فایل یا بخشهای جداگانه ترسیم میشود، و برای ایجاد تغییر در نقشهای باید تمام نقشههای مربوطه را به صورت دستی اصلاح کرد. علاوه بر افزایش دقت در نقشهها از این طریق، استفاده از رویت باعث افزایش سرعت طراحی و نقشهکشی نیز خواهد شد، چرا که در حین ترسیم پلان در نرم افزار، مدل سه بعدی و نقشههای مقاطع عمودی به صورت خودکار تولید میشود و دیگر مانند اتوکد نیازی به ترسیم مقاطع نما یا برش نمیباشد. یکی دیگر از مزایای رویت نسبت به اتوکد در این زمینه وجود چندین نما[4] از ساختمان حین طراحی میباشد، به نحوی که کاربر می تواند در حین طراحی چندین نما از پروژه خود را روی مانیتور مشاهده نماید.
در رویت در هر زمان چند کاربر میتوانند به یک فایل خاص دسترسی داشته باشند و به صورت گروههای مختلف طراحی با یکدیگر کار کنند، در حالی که در اتوکد در یک زمان فقط یک کاربر می تواند به فایل دسترسی داشته باشد.
از مزایای دیگر رویت قابلیت دستیابی به جدول مقادیر و مصالح به صورت اتوماتیک، و قدرت قابل توجه آن در بخش متره و برآورد است. در حالی که اتوکد چنین قابلیتی را ندارد و با هر بار تغییر در نقشه، متره باید به صورت دستی مورد بازنگری قرار گیرد. در نتیجه رویت به متره و برآورد نیز کمک کرده و باعث کاهش خطا در این زمینه خواهد شد.
وجود کتابخانه (بانک اطلاعاتی) اشیا هوشمند، پارامتریک و آماده نظیر دیوار، پنجره، درب، لوله، شیرآلات و … در نرم افزار رویت، با قابلیت ویرایش، کمک شایانی به طراح و نقشه کش میباشد، در حالی که اتوکد با خط و نقطه همراه بوده و اشیا هوشمند در آن معنی ندارند. به عبارتی با اتوکد شما از خطوط استفاده میکنید تا هندسه پایهای را ایجاد کنید که اشیاء زندگی واقعی را نشان میدهد. اما با رویت شما از هندسهای استفاده میکنید که با اطلاعات زندگی واقعی مجهز است.
[1] AutoCAD
[2] Revit
[3] building information modeling (BIM)
[4] View
خوب بود